preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Poveznice

Poveznice

POVIJEST KNJIŽNICE

Školska knjižnica Srednje škole Krapina ima gotovo stoljetnu tradiciju. Godine 1907. osnovana je Mala realna gimnazija. O razvoju i ugledu knjižnice svjedoči bogata zaštićena zbirka knjiga.
Klasici koje su čitali učenici krapinske Gimnazije i prije stotinu godina.
 
Ona nam kazuje da je knjižnica uvijek bila vezana uz obrazovanje i odgoj generacija učenika.
 
Brojni su donatori koji su podupirali knjižnicu. Na samom osnutku knjižnice značajan fond knjiga osigurao je dr.Stjepan Ortner, tadašnji "kraljevski pristav Sveučilišne biblioteke" u Zagrebu.
Profesor hrvatskog jezika Joza Živković ostavio je 60-ih godina čitavu osobnu biblioteku školskoj knjižnici.
 
Prosvjetna izvješća, stručni časopisi, katalozi izložbi, koji su pristizali u knjižnicu, svjedoče o visokim standardima, o potrebi za stručnim radom temeljenim na kvalitetnim i aktualnim izvorima informacija, o onim istim ciljevima kojima i mi danas težimo u našem radu. Knjižnica je bila smještena u prizemlju najstarijeg dijela školske zgrade iz 1812. godine.

INFORMATIZACIJA

Poglavarstvo grada Krapine omogućilo je nabavu informatičkog knjižničnog programa. U siječnju 2002 godine instaliran je program METEL-win te je knjižnica do travnja informatizirana. Prvi korak bila je konverzija podataka iz naše baze koja je napravljena zahvaljujući zajedničkom radu profesora informatike, kolegama Božidaru Dakoviću i Stjepanu Šalkoviću, učenika i knjižničara. Kupnjom ovog programa i priključivanjem na Internet, postali smo sastavni dio mreže knjižnica povezanih spomenutim programom. Time je omogućeno on-line pretraživanje knjižnog fonda, ne samo naše knjižnice, već bilo koje u mreži (E-katalog). Tako se rad u knjižnici približio suvremenim standardima knjižničnog poslovanja. Da bi se ubrzao i pojednostavio rad, uz program se koristi i čitač prugastog (BAR) koda - jedinstvenog za svaku jedinicu knjižne građe, te također i za svakog člana knjižnice (svi učenici i djelatnici SŠ Krapina). Prugasti kod ispisan je na učeničkoj iskaznici čiju je naslovnu stranicu, šk. god. 2002/2003, dizajnirao Filip Herceg, učenik 4.c (prirodoslovno-matematičke gimnazije).

PROSTOR

knjge u slobodnom pristupu
U prosincu 2002. god. knjižnica je preseljena u novoizgrađeni dio škole. Nalazi se u središnjem prizemnom prostoru škole. Knjižnici danas pripada 113 m2, podijeljenih u dva prostora.
U prostoru s knjigama u slobodnom pristupu (knjižni fond različitih stručnih područja i beletristike), sva je građa organizirana i smještena prema UDK.
Prostor čitaonice s dvadesetak radnih mjesta, u kojem su smještene zbirke časopisa, referentna zbirka, knjige na stranim jezicima i zaštićena zbirka knjiga.
nastavni sat u čitaonici

U čitaonici se učenici sastaju, druže i provode slobodno vrijeme. Učenicima je omogućen rad na računalima, čitanje dvadesetak stručnih i popularno - znanstvenih časopisa.

  • lista

U čitaonici se nalaze četiri radna mjesta za rad na računalu s pristupom na internet.

 
Školski list 5+


Državna matura

Projekti

SŠ Krapina je partner EU projekta
od 2017. do 2019. (24.mj.),
vrijednog 807.967,46 HRK
u potpunosti financiranim iz Europskog socijalnog fonda.


Debatni klub


e-Dnevnik & Android

Kliknite na gornju poveznicu ili pozicionirajte svoj QR čitač pametnog telefona na donji QR kod.


TražilicaKalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisne poveznice
Škola
 • MZOŠ
 • CARNet - Edu HR

Maturanti

Programeri
 • HSIN
 • HONI

Okolica


Vrijeme u Krapini

 
Vrijeme

Brojač posjeta
preskoči na navigaciju