preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Poveznice

Vijesti iz sportske dvorane

TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

U sklopu „Tjedna cjeloživotnog učenja“, Srednja škola Krapina, primjenila je koncept tjelesne aktivnosti kao podrške za cjeloživotno učenje i organizirala demonstraciju sklopa vježbi na temu „Aktivacijom muskulature trupa popravljamo loša držanja uzrokovanim prekomjernim sjedenjem“.


Loše držanje tijela u posljednjih nekoliko godina postalo je karakteristično za većinu hrvatske populacije, bez obzira na godine. Bolovi u leđima uzrokovani lošim držanjem, kao posljedicom sedentarnog načina života, definitivno su problem s kojim se bori veći broj ljudi, a u posljednje vrijeme i sve više djece. Stoga želimo skrenuti pažnju za nužnost redovitog kretanja, ali i na sustavnu kineziološku aktivnost s ciljem PREVENCIJE i korekcije loših držanja.
Svjesni gore navedenog, u program su se uključile učenice 3. F (frizer) razreda, kojima je od velike važnosti poznavanje prevencijskih vježbi, budući da je osnovni element u njihovu zanimanju vrijeme kada će kao zaposlenici prevladavajuće ne samo stajati, već i biti u stalnom pretklonu, pa takav vid zanimanja itekako spada u rizičnu skupinu. Inače, procjena aktivnosti lokomotornog sustava zaposlenika ove skupine uzakuje da stajanje zahtjeva statičko naprezanje velikih mišićnih skupina među kojima su više opterećeni mišići nogu i leđa. Osim učenica 3. F razreda, u program su se uključili ženska odbojkaška ekipa ŠŠK "GAJ", te košarkašice KK Krapina. Pod vodstvom profesorice Mateje Martinić, učenicima su demonstrirane vježbe s ciljem jačanja trbušne i leđne muskulature. Osim sa vježbama jačanja kritičnih zona lokomotornog sustava odgovornih za loša držanja, učenici su i upoznati sa činjenicama o važnostima istezanja u funkciji relaksacije mišića leđa, zdjelice i donjih ekstremiteta.
Takav pristup omogućuje usvajanje i usavršavanje teorijskih i praktičnih znanja koja će učenici biti osposobljeni primjenjivati tijekom rada u funkciji prevencije, relaksacije, rehabilitacije i sportske rekreacije. Cilj aktivnog uključenja u ovakve projekte mimo redovite nastave tjelesne i zdravstvene kulture, leži u činjenici da smo mišljenja da učenike treba i teorijski osposobljavati za provedbu, doziranje i kontrolu opterećenja svih njima potrebnih kinezioloških aktivnosti. Na takav se način ciljano osposobljavaju za povećanje i održavanje adaptacijskih obilježja za odabrane radne aktivnosti.  Jedino tako osmišljena izvannastavna aktivnost poprima puni smisao čime postaje uistinu nezamjenjiv dio odgoja i obrazovanja učenika.


Priloženi dokumenti:
IMG_2105.JPG (730.91 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Franjo Rozijan   datum: 5. 10. 2013.

Korištenje dvorane

Školska dvorana Srednje škole Krapina koristi se za potrebe nastave TZK učenika naše škole. U popodnevnim terminima i vikendom, dostupna je udrugama, poduzećima i građanima za iznajmljivanje.

Školska športska dvorana nalazi se uz desnu obalu rijeke Krapinčice. Do športske dvorane moguće je doći iz pravca juga i sjevera regionalnom cestom koja je ujedno i obilaznica središta grada iz pravca sjevera, a povezana je s regionalnom cestom Krapina  - Đurmanec.

Školski list 5+


Državna matura

Projekti

SŠ Krapina je partner EU projekta
od 2017. do 2019. (24.mj.),
vrijednog 807.967,46 HRK
u potpunosti financiranim iz Europskog socijalnog fonda.


Debatni klub


e-Dnevnik & Android

Kliknite na gornju poveznicu ili pozicionirajte svoj QR čitač pametnog telefona na donji QR kod.


TražilicaKalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisne poveznice
Škola
 • MZOŠ
 • CARNet - Edu HR

Maturanti

Programeri
 • HSIN
 • HONI

Okolica


Vrijeme u Krapini

 
Vrijeme

Brojač posjeta
preskoči na navigaciju